fbpx

Dyrevelfærd og mulesing

Måske har du lagt mærke til det lille søde får, man kan se på nogle af Lang Yarns banderoler med teksten Sheep Friendly – No mulesing”. Men hvad betyder det egentlig?

Mulesing er en procedure, hvor man barberer hudfolderne i enden på fåret (dem der giver os merinould), så spyfluer, mv. ikke kan sætte sig i fåret og give infektioner. Når hudfolderne er skåret væk, dannes der arvæv og folderne forsvinder. Dermed forsvinder fluerne også. Måske tænker du det er meget smart, så fåret ikke bliver sygt, men udfordringen er, at det er en meget smertefuld procedure for fåret og det sker uden bedøvelse. Og der findes faktisk andre måder at holde fluerne væk på, men det kræver lidt mere af farmerne.

Der findes gårde, som benytter sig af andre metoder til at holde fluerne væk. Bl.a. er det nødvendigt at gården er placeret i et klima, der er bedre tilpasset det klima fåret lever i. Man kan også fremavle får med færre hudfolder og endelig har den foder, man bruger til fåret og de planter, de spiser, når de er på græs også en betydning.

Lang Yarns er en af de virksomheder, som vælger at få deres merinould fra gårde i et klima tilpasset fåret, så de ikke behøver at bekæmpe fluer med mulesing. Derfor har vi valgt at føre bl.a. Lang Yarns ”Sheep Friendly” merinould.

Når du ser det lille får på banderolen, ved du at merino’en kommer fra et får, der har haft det godt.